11. mei, 2015

Voeding duurzaam?

Afgelopen zondag, op moederdag, vroeg uit de veren en op pad gegaan naar Zeeuws West-Vlaanderen.

Op de opleiding getipt over een project dat in Groede loopt waar ondernemers voeding uit de regio promoten in het kader van duurzaamheid: 

Duurzaam

Voedsel


10 mei 2015


“Voedsel “is een van de kernthema's  waar de stichting “Duurzaam Groede “ zich mee bezig  houdt. In 2014 was het thema voedselverspilling , in 2015 is het thema Regionaal Geproduceerd Voedsel hetgeen direct mogelijkheden biedt de verspilling tegen te gaan i.v.m. de kortere distributie keten. 

Door de directe contacten tussen producent en consument, zal de consument meer inzicht kunnen verkrijgen op welke wijze men door eigen voedselkeuze de ecologische footprint  zou kunnen verkleinen. 

Regionaal geproduceerd voedsel heeft daarnaast het voordeel  dat het kansen biedt voor kleinschaligheid  en daarmee het vergroten van de biodiversiteit en de regionale werkgelegenheid .

Op 10 mei 2015 bieden zowel het symposium als de proeverij theoretische en praktische handvaten.

Hieraan gekoppeld was er een rondleiding georganiseerd om 10:00 u bij Het Zwin, het Zwin is een natuurgebied tussen Nederland en Belgie.

De opzichter van het Zeeuws Landschap gaf hier de aandacht aan de eetbare planten uit de daar aanwezige flora. De gedetaileerde informatie gaf aan hoeveel passie de opzichter voor zijn werk heeft. De volgende plantsoorten zijn besproken: Zeekervel, Pastinaak, Kruisbes, Zeekool, Kervel, Lamsoor en Zeeanjer, Zeekraal, Dovenetel en nog 2 nader te benoemen planten.