Oud voelen en oud zijn

Hoe oud we zijn bepaald de kalender, hoe oud we ons voelen wordt bepaald door onze fysieke gesteldheid, onze psychische gesteldheid en onze sociale gesteldheid. Onze materiële gesteldheid kan een tijdelijke verjonging veroorzaken van vaak tijdelijke duur. Ziekte kan ook een versnelling van het verouderingsproces veroorzaken. Eigenlijk gaat het ook om het energieverbruik en de energieverdeling in ons lichaam. Processen die veel energie gebruiken zoals ziekte, stress, ’verkeerde’ voeding, gifstoffen, luchtvervuiling, zittend werk etc. kunnen er voor zorgen dat de verouderingsprocessen sneller verlopen.

Veel zijn bezig om te onderzoeken hoe men oud kan worden maar hoe oud je, je over 20 jaar voelt dat weet je niet. Nu is belangrijk om je goed te voelen. Nu maatregelen nemen voor later. Een goede basis is belangrijk, hoewel het menselijk lichaam ongelofelijk flexibel is aangezien we een van de weinige zoogdieren zijn die zo oud worden.

Er zijn onderzoeken met bepaalde planten en paddestoelen die het verouderingsproces zouden afremmen of zelfs een stuk herstel bewerkstellen. Met deze gegevens help ik je graag met je ‘oud-worden-maar-niet-oud-voelen’.

* Met de hedendaagse landbouw en veeteelt methoden komt er weinig goeds op ons bord terecht en de voedingswaarde is behoorlijk achteruit gegaan, zie onderstaande tabel van onderzoeksbureau Geigy.